Natsi-Saksa Suomen lentokentillä

Ryti ja Mannerheim tekivät, Suomen eduskunnan ja presidentin tietämättä, Saksan kanssa niin sanotun ”läpikulku”-sopimuksen. Sopimus johti käytännössä siihen, että natsit miehittivät koko Pohjois-Suomen Oulua myöden. Myös Suomen suurimmat lentokentät Malmi, Utti, Luonetjärvi ja Rovaniemi luovutettiin natsi-Saksan käyttöön jo ennen sotaa ja Pori vähän myöhemmin.

Malmi oli koko suomen pääkenttä, niin siviili- kun sotakoneillekin.  Siviilikoneet ja suomalaiset sotilaskoneet häädettiin pois kentältä ja kenttä kunnostettiin pikaisesti juhannuksen aikana, natsi-Saksan tarpeisiin. Kentälle jäi vaan yksi suomalainen lentolaivue ja ilmatorjuntajoukot turvaamaan natsien toimintaa.

Natsit pommittivat, Malmi kotikenttänään, aluksi rajusti Leningradia ja tukivat natsien hyökkäystä Venäjälle kaikin tavoin. Varsinkin loppuaikana, saksalaisten vetäytyessä, Malmi oli koko Saksan turvallisin kenttä. Suomalaisjoukkoja he eivät suoraan auttaneet. Malmi toimi myös välilasku ja tankkauspaikkana Pohjois-Suomen siirtyville saksalaisille koneille.

Natsi-Saksa käytti suomen lentokenttiä kun omiaan jo ennen sotaa. Kun Saksasta tuli ilmoitus, että he tarvitsevat jotain suomalaista kenttää, suomalaiset poistuivat nopeasti ja kumartelivat lähtiessään.

Pori ja Rovaniemi olivat aivan oma lukunsa. Kumpikin kaupunki oli kokonaan natsien hallussa. Edes paikallisella poliisilla ei ollut mitään valtaa pidättää heitä. Natseilla oli täälläkin omat lakinsa.

Vapaalla saksalaiset esiintyivät aina edustuspuvuissaan koppalakkeineen ja naiset olivat heihin hullaantuneina. Hitlerkin oli puhunut siihen suuntaan, että kun saksalainen sotilas on valmis kuolemaan maanne hyväksi, ei heiltä saa myöskään kieltää sitä pientä iloa ja nautintoa jota nuori mies kaipaa lomillaan. Moni nainen ajatteli, että se on isänmaallinen teko, kun antoi pillua natsille. Yli tuhat naista lähti myös natsien mukaan kun ne joutuivat poistumaan maasta. Kirjassa eräs näistä naisista kertoo kokemuksistaan.

Tässä kirjassa ei ihailla natseja, vaan kerrotaan kauan salattu totuus ”aseveljistämme”.


Tilaa Natsi-Saksa Suomen lentokentillä nyt postitse!

Kirjat toimitetaan postitse ja tilauksen mukana toimitettaan lasku tilauksesta. Tilaukselle annettuja tietoja käytetään ainoastaan kirjojen toimittamiseen, sekä toimituksesta tiedottamiseen ja tilauksen laskuttamiseen.

    Saatavilla myös hyvin varustetuista kirjakaupoista sekä Adlibris verkkokaupasta.

    Saatavilla nyt myös e-kirjana