Valio ja maidon hinta

Valio on pienentänyt maidon tuottajahintaa. Kuluttajahinnat ovat silti ennallaan, taikka nousseet. Miksi? Miksi meillä on maailman kalleimmat maitotuotteet?

Valion omistaa 22 osuuskuntaa. Entisiä meijereitä, näiden jäsenet, noin 10 000 maidontuottajaa omistavat Valion. Maidon tuottajahinta siis on tuottajien itsensä määräämä. Valio on sitoutunut ostamaan kaiken omistajiensa tuottaman maidon. Maidon ylituotantoa meillä on noin 20-25% koko tuotannosta. Ja siinä on se varsinainen ongelma, Poikkeustiloja varten säädetty laki edellyttää 80% omavaraisuutta, joten voisimme vähentää maidontuotantoamme ainakin 40% nykyisestä, elintarvike huoltomme siitä mitenkään vaarantumatta.

Nyt Valio joutuu dumppaamaan ylituotannon ulkomaille pilkkahinnalla ja lisää nämä tappionsa suomen maitotuotteiden hintaan. Me veronmaksajat tuemme myös tätä vientiä monella tavalla maatalous- ja vientitukina. Valio vie maitotuotteita Venäjälle, Viroon, Ruotsiin, Belgiaan, USA:han, Kyprokselle, Espanjaan ja jopa Kiinaan. Näissä maissa elintarvikkeet ovat puolta halvempia kuin meillä. Vientihinnat eivät ole edes kymmenesosaa meidän maksamista kotimaan hinnoista. Tämä tilanne on täysin järjetön.

Elintarvikkeet maksavat Suomalaisen keskipalkasta n. 13% Jokainen suomalainen maksaa siis noin 200 euroa kuukaudessa ruuastaan. Se on 30% kansaneläkeläisen kuukausitulosta. Sen lisäksi että me joudumme kaupassa maksamaan elintarvikkeistamme maailman huippuhintaa, me maksamme monenlaista maataloustukea veroinamme. Myös EU jäsenmaksumme palautuu suurelta osin maatalouden tukemiseen.

Väite Suomalaisen ruuan jostakin erinomaisesta puhtaudesta on osoittautunut täydelliseksi farssiksi. Yhä edelleen meillä mätänee lehmiä, navetoihin, joiden pitäisi olla elintarvike tuotantolaitoksia. Maataloustuottajien oma rehutehdas levitti salmonellaa, kenties vuosikaupalla. Rehutuotannossa käytetään aivan yhtä paljon torjunta aineita kun muuallakin. Ei Suomalaisen ruuan puhtaudesta ole todellakaan miksikään myyntivaltiksi.

Valion monopoli on purettava. Se käyttää nyt ylivoimaista markkina- asemaansa väärin. Maitoa ei saa ostaa meijeriin enempää kun pystytään kotimaassa markkinoimaan. En näe minkäänlaista isänmaallisuutta väärällä politiikalla tuotettujen, ylihintaisien elintarvikkeiden ostamisessa, varsinkin kun se koskee eniten muutenkin vaikeuksissa olevia pienituloisia, työttömiä ja eläkeläisiä. Näin ei voida jatkaa. Elintarvikkeiden hinnat on saatava muun Euroopan tasolle.