Suomessa on törkeä ruuan hinta

Miten olemme joutuneet sellaiseen tilanteeseen, että ruoka meillä maksaa ainakin neljänneksen enemmän kuin euronaapureissamme Virossa, Puolassa ja Saksassa ja melkein missä vaan Euroopan maassa ja meillä sen hinta vaan nousee, viime vuonnakin kymmenen prosenttia. Muualla Euroopassa hinnat laskevat. Tähän on saatava muutos. Tämä vaikuttaa jo rikolliselta kansan ryöstämiseltä.

Yhtenä syynä tähän on todellisen kilpailun puute elintarvike kaupassa. Suuret tukkuliikkeemme ja maataloustuottajat sopivat yhdessä hintatasosta eikä hinnoilla kilpailla. Kauppaketjujen hallintokunnissa on niin paljon samoja henkilöitä kun kunnanvaltuustoissa, että he estävät kaavoituksella kilpailijoiden pääsyn hyville kauppapaikoille. Hyvänä esimerkkinä tästä on Maunulan kauppakeskuksen kaavoitus Helsingissä. Ulkomaiset kauppaketjut pitävät tästä syystä lähes mahdottomuutena tulla Suomeen.

Me veronmaksajat maksamme suoraa maataloustukea n.1,26 miljardia tilaa kohti ja Eu:n kautta kierrätettynä n. miljardi 70.000:lle maataloustilalle. Se on 30.000 euroa vuodessa. Tämän tuen vielä pitäisi laskea ruuan hintaa. Suomalaisten keskitulotkaan eivät ole niin suuret kun jokaiselle tilalle maksetaan keskimäärin pelkkää tukea. Silti esimerkiksi, kotimaiset vihannekset maksavat nyt tuplasti sen mitä ulkomaiset.

Suomalaisen ruuan erikoinen puhtaus on pelkkä farssi. Meillä käytetään samoja apulantoja ja tuholaismyrkkyjä yhtä paljon maanviljelyssä kun muuallakin maailmassa. Meillä on ollut kaikki eläintaudit, ”hullunlehmän tautia myöden”. Vähän väliä saamme lukea lehdistä miten karjaa on mahaansa myöten omassa lannassaan, osa siihen hukkuneena. Siat syövät toistensa ruumiita läteissään. Viimeksi Kuusamossa monisatapäinen karja pelastettiin nälkäkuolemalta viime tingassa. Kuukauden sisällä on jo kaksi kertaa kanoissa tavattu erittäin myrkyllistä botulismia siipikarjatiloilla. Tuhansia kanoja on jouduttu lopettamaan. Suomessa lopetettiin hyvä elintarvike tarkastus järjestelmä ja siirryttiin jonkinlaiseen omavastuu järjestelmään joka ei toimi. Kun joku arvostelee eläintenhoitoa suomessa hyppää Maatalousministeri pöydälle nimittelemään epäkohtien esiintuojia rikollisiksi. Mielestäni rikollista on kuitenkin epäeettinen karjatalous ja sen puolustelu

Presidentti Halonen sanoi Valtiopäivien avaus puheessaan, ettei Suomella ole mitään sotilaallista uhkakuvaa. Emme siis tarvitse mitään elintarvikkeitakaan sodan varalle. Emme ainakaan halua tuettua ylituotantoa. Nythän Suomesta viedään elintarvikkeita moniin ulkomaihinkin, esimerkiksi Valio vie maitotuotteita Venäjälle. Miksi me tuetaan veronmaksajina Venäjän Elintarvikkeita.

Vuosikausia meillä on investoitu valtion tuella suurempiin tuotantoyksiköihin maataloudessa. Turhaan, kun hinnat vaan nousevat. Hintatasoa ei varmasti saada kuntoon ennen kuin maataloustuottajat itse ottavat vastuun ammatissaan niin kuin muutkin yrittäjät.

Meillä on kaksi suurta kaupparyhmittymää. Lähes kaikki pienet kaupat on tapettu. Miten ihmeessä Kilpailuvirasto on tämän sallinut, pitäisiköhän tätäkin asiaa vähän tutkia. Elintarvikekauppaan on saatava kilpailua. Ehkä ulkomaisille kauppaketjuille tulisi antaa joitakin valtion investointitukia ja verohelpotuksia sekä valvoa hyvien kauppapaikkojen tasapuolista jakoa. Mielestäni nyt on myös tutkittava onko näillä kahdella suomen kauppaketjulla sellainen monopoliasema jolla ne määräävät nämä kohtuuttomat elintarvikkeiden hinnat ja voidaanko ne määrätä laskemaan hintansa yleiseurooppalaiselle tasolle. Ehkä tämä asia voidaan viedä myös Eu:n käsiteltäväksi.