Suomen porvarillisten historioitsijoiden on ollut mahdotonta kirjoittaa totuutta siitä, miten meidän kansalaissodassamme lopulta kävi.
Kun sisällissota oli päättynyt, niin saksalaiset ottivat meillä vallan. Meille oli valittu saksalainen kuningas täysin valtuuksin. Valkoiset olivat vallanneet saksalaisten avulla kaikki hallituspaikat niin valtiollisissa kun kunnallisissakin hallintokunnissa. Suomi oli Saksan täydellinen alusmaa.
Suomen armeijassa suoritettiin puhdistuksia Saksassa koulutuksensa saaneiden jääkärien toimesta. Suomessa vapaaehtoisena toimineet ruotsalaiset upseerit palautettiin kotimaahansa. Venäläisperäiset ”ryssän” upseerit poistettiin armeijasta ja monet heistä karkotettiin maasta. Mannerheimin sai vielä pitää voitonparaatin Helsingissä, mutta sen jälkeen hänet erotettiin ja hän lähti maanpakoon ensin Ruotsiin, sieltä Ranskan lähettilään kanssa Norjaan ja sitten silloisen Suomen vihollismaihin Englantiin ja Ranskaan. Mannerheimiä pidettiin Suomessa maansa kavaltajana.
Saksassa 1918 lopulla tapahtuneesta vallankumouksesta ei Suomessa paljon puhuta.
Saksan vallankumous käynnistyi laivaston tukikohdassa Kielissä, kun Saksan merisotilaat tekivät kapinan. Saksan armeijan huolto pelasi huonosti ja sotilaita vaadittiin aina vaan jatkamaan nälkäisenä järjetöntä tappamista. Kapina laajeni sosialistiseksi vallankumoukseksi, kun työläisetkin liittyivät siihen monissa kaupungeissa.
Saksan keisari lähti sosialisteja pakoon Berliinistä 29. lokakuuta 1918 Belgian Spahan ja sieltä Hollantiin.
Vallankumous levisi nopeasti Saksan kaupungeista toiseen. Sosialistit miehittivät armeijan rakennukset, poliisiasemat ja lennätinkonttorit. Kahdessa vuorokaudessa vallankumous eteni jo Kölniin ja jatkoi etenemistään koko maahan. Saksassa tapahtui vallankumous 9. marraskuuta 1918. ja keisari Vilhelm II syrjäytettiin vallasta. Kaksi päivää myöhemmin solmittiin aselepo ja ensimmäinen maailmansota päättyi. Suomi oli silloin hävinneiden puolella.
Saksan ensimmäiseksi presidentiksi valittiin saksan sosialidemokraattisen puolueen puheenjohtaja Friedrich Ebert. Hän oli vallassa kuolemaansa vuoteen 1925 saakka.
Saksalaiset tulivat meille tappamaan sosialisteja ja samaan aikaan sosialistit tekivät vallankumouksen heidän omassa maassaan.
Suomen johdolle tuli valtava hätä.
Saksalaismielinen Paasikiven senaatti erosi 27. marraskuuta ja kuninkaan sijaisena toiminut väliaikainen valtionhoitaja Svinhufvud erotettiin.
Mannerheimille sähkötettiin Pariisiin tulisiko hän takaisin. Hänet nimitettiinkin valtionhoitajaksi 12. joulukuuta ja hän lupasi tulla Suomeen vielä ennen joulua. Uuden hallituksen johtoon tuli Suomalaisen puolueen Lauri Ingman. Suomen kuningas Friedrich Karl ilmoitti eroavansa Suomen kuninkuudesta 14. joulukuuta 1918.
Mannerheim toimi rauhanvälittäjänä ja toimitti ensimmäisen maailmansodan rauhanehdot sodassa Saksan rinnalla hävinneelle Suomelle. Niistä kolme pääehtoa oli:
I) Vankien tappaminen on lopetettava heti.
2) Saksalaiset on poistettava Suomesta heti. Myös kuningas.
3) Suomessa on suoritettava vapaat vaalit.
Viimeiset saksalaisjoukot poistettiin suomesta 16. joulukuuta 1918. Upseeristolle, joka ei hyväksynyt sosialisteja, hoidettiin oma laivakuljetus Viroon. Saksaan heillä ei enää ollut menemistä, siellä heidät olisi heti pidätetty ja kenties ammuttu.
Miehistön palauttamiselle tuli suuria vaikeuksia. Miehistö oli jo aiemmin ihmetellyt miksi me olemme tulleet Suomeen tappamaan sosialisteja, kun itsekin kannatamme samaa aatetta. Saksan vallankumouksen tapahduttua moni Suomessa oleva saksalaissotilas alkoi kääntyä sosialistisen aatteen kannattajaksi, sillä seurauksella että heiltä oli kerättävä aseet pois etteivät ne jo Suomessa olisi liittyneet punaisiin.
Aseista riisuttu saksalainen miehistö kuljetettiin junilla Hankoon, jossa heidät siirrettiin laivaan. Kun kuljetusalus oli vielä satamassa, sen mastoon nostettiin punainen lippu. Kun tiedettiin, ettei sotilailla ollut aseita, uskalsivat suomalaiset upseerit käydä repimässä lipun alas. Paikalle on pystytetty ”Hangon vapaudenpatsas”. Se on kaadettu jo kolme kertaa ja aina nostettu takaisin pystyyn. Ehkä se punainen lippu pitäisi pystyttää nyt sen viereen, niin se kuvaisi paremmin tätä historiallista tapahtumaa.
Tässä vaiheessa on hyvä kertoa siitä, että kaikki jotka punaisista kuuluivat johonkin puolueeseen, olivat sosialisteja. Mitään kommunistipuoluetta ei silloin vielä ollut. Venäjällä olleet suomalaiset pakolaisetkin perustivat Suomen kommunistipuolueen vasta 1920 luvulla ja silloin se välittömästi kiellettiin Suomessa. Valkoiset kutsuivat punaisia ryssiksi ja punaiset valkoisia lahtareiksi. Mistään kommunismista ei sisällissodan aikana vielä edes puhuttu, se on kokonaan porvariston jälkeenpäin kehittämää propagandaa.
Suomessa oli silloin historiansa suurin nälänhätä ja pettuleipäkin tuli monille tutuksi. Vankiloissa ihmisiä kuoli nälkään laumoittain. Saksa oli asetettu saartoon ja saarto koski myös Suomea. Mikään ulkomaa ei saanut tuoda minkäänlaisia elintarvikkeita Suomeen.
Mannerheim neuvotteli Suomelle Yhdysvallalta lainan, jolla ostettiin viljaa Tanskasta ja Norjasta ja hän sai luvan myös siihen että se voitiin toimittaa myös Suomeen.
Ensimmäinen viljalasti saapui Turkuun juuri ennen joulua 1918, samaan aikaan kun Mannerheimkin tuli Suomeen. Sitä sanottiin ”Mannerheimin joululahjaksi”. Tällä viljalla Suomi selvisi nälänhädästä.