Kategoriat
Artikkelit

Puoluetukilakia valmistellaan väärältä pohjalta.

Aamutelevisiossa 10.08.2009 Ministerit Häkämies ja Pekkarinen totesivat että puoluetuen antaminen voidaan estää ainoastaan niiltä yrityksiltä joiden omistajana on yli 50 prosenttisesti valtio. Siinä he olivat aivan oikeassa, ei valtio voi määräillä sellaista yhtiötä joissa sillä ei määräysvaltaa ole.

Valtiovalta voi sen sijaan määrätä, mistä, miten ja kuinka paljon puolue ja vaaleissa olevat ehdokkaat, saavat vastaanottaa lahjoituksia syyllistymättä korruptioon. Näin voidaan pois sulkea kaikki ne yhtiöt joissa valtio on jollainlailla mukana. Samalla voitaisiin kieltää lahjan vastaan ottaminen sellaisilta yrityksiltä joita koskevia päätöksiä luottamusmiehet tekevät. Sellaisia voisivat olla esimerkiksi ydinvoimaloiden luvanhakijat, valtion laitoksia lähellä olevat yhteystyö kumppanit ja monet muut yhteisöt ja laitokset joiden puoluetukia jo nytkin Suomen kansa pitää moraalittomana. Kunnallispolitiikassa tällaisena asiana on muun muassa kaavoittamiseen liittyvät mahdolliset etuudet, joista hyötyvien lahjoituksia ei pitäisi saada vastaanottaa. Lahjan antamista ei useinkaan voida kieltää, mutta lahjan vastaanottamiseen ei ole pakkoa.

Lahjan ilmoittamisesta voidaan hyvin ottaa mallia Yhdysvalloista. Se voitaisiin vaikka suoraan kopioida sieltä. Ei Tarastin komitean tarvitsisi vaivata päätään, se tuskin kuitenkaan saa parempaa aikaiseksi.

Meidän veromaksajien antama puolue- ja lehdistötuki on niin valtava että sen tulee riittää kaikkiin puolueiden menoihin. Juuri sillä perusteella niitä hiljan korotettiin että puolueet voisivat toimia itsenäisesti, ilman ulkopuolisia vaikutteita. Vaalivuosina puolueet ovat sallineet itselleen vielä lisätukea

Minun mielestäni vaaleissa ehdokkaan käyttämälle rahalle voidaan määrätä yläraja. Se voisi olla kunnallisvaaleissa 5000- eduskuntavaaleissa 10.000 ja EU vaaleissa 50.000 euroa.

Puoluejohtajat puhuvat, suu vaahdossa, että heidän kaikki puoluetukensa ovat laillisia. Niin ovatkin, koska eivät ole säätäneet itseään varten sellaisia lakeja joilla selvät lahjukset ja moraalittomuudet olisivat kiellettyjä. Kansanedustajien oma moraali ei ole riittänyt edes noudattamaan niitä harvoja lakeja joita asiasta on säädetty ”koska noudattamatta jättäminen ei johda minkään laiseen rankaisuun” Presidentti Halonenkin sanoi TV-uutisissa 12.8.2009 että puoluetuki skandaali on huonontanut Suomen sijoittumista vähiten korruptoitujen maiden listalla. Kohta meillä ei ole muuta mahdollisuutta kun suorittaa uudet, rehelliset vaalit.

Vastaa