Kategoriat
Artikkelit

Nokian liittäminen Tampereeseen.

Nokian vaakunaKun Pohjois- Pirkkalan nimi muutettiin Nokiaksi ja kuntamuoto kauppalaksi, vuonna 1937, suurin osa kuntalaisista siirtyi Tamperelaisiksi. Kaikki silloin Tamperelaisiksi tulleista, sekä heidän jälkeläisensä, ovat olleet siirtoon hyvin tyytyväisiä, varsinkin viime aikoina.

Nokian Kaupunginjohtaja Rahikkala totesi että Kaupungin talous oli kuralla jo ennen laman alkua. Taloustilanne nyt ja tulevaisuudessa on katastrofaalinen, eikä oikeita säästötoimia haluta tehdä.

Ensimmäiset säästöehdotukset ovat tietysti kohdistuneet juuri niihin kohteisiin joista viimeksi pitäisi säästää, lapsiin ja sairaisiin. Esimerkkeinä Siuron Terveyskeskus ja lasten kotihoidon tuki. Kaikista huonoimmassa asemassa oleviin ja pienimmillä palkoilla työskentelevien sijaisten ja määräaikaisten päähän potkiminen on jo alkanut. Kirjasto toimessakin nämä olivat ensimmäiset ja lähes ainoat säästökohteet. Tällaisilla toimenpiteillä saadaan hyvin pienillä säästöillä, paljon työttömyyttä ja kurjuutta juuri niille joilla ei muutenkaan mene kovin hyvin.

Nokian Kaupungin virkamies ja muu johto on lisääntynyt viimeaikoina kun pullataikina. Ei ole pitkä aika siitä kun vesilaitoksella oli yksi Insinööri joka johti koko laitosta, silloin oli vielä lämpövoimalakin Hänen alaisuudessaan, Kertaakaan ei loppunut vesi ja se oli aina juomakelpoista. Nyt vesilaitoksessa on seitsemän Insinööriä ja muut johtajat päälle ja tulos ollut mitä on ollut. Kun kaikilla muillakin hallinnon aloilla tilanne on samanlainen, on selvää mistä todelliset säästöt on helposti saavutettavissa, peruspalvelujen siitä mitenkään kärsimättä.

Aloitetaan säästötoimet niin että lomautetaan Kaupungin johtoa joka toiseksi kuukaudeksi, vuoronperään Kaupunginjohtajasta alkaen, aina kuukausipalkan mukaisesti alaspäin niin kauan että säästöt riittävät. Tämäntapaisella menettelyllä Kirsti Paakkanen pelasti Marimekon viime laman aikana.

Johtajille ei muutaman kuukauden palkanmenetys, varmastikaan ole ylipääsemätöntä ja se kannustaa heitä toimimaan Kaupungin johdossa, niin hyvin ettei tule uudelleen tarvetta heidän lomauttamisekseen.

Koska en usko että Nokian Kaupungin johto tätä säästötapaa hyväksyy, ehdotan että kiireesti aloitamme neuvottelut Nokian liittämiseksi Tampereeseen. Näin saisimme kertaheitolla hyvän ja nykyistä paljon halvemman julkisen liikenteen Nokialle, pienemmän kunnallisveron ja sille järkevämpää vastinetta jne. Eikä Nokian kaupungin nimikään ole enää kovin kehuttava, mutta kävisihän vielä kaupunginosan nimenä.

Tiedän että Nokialaiset ovat oppineet toimimaan niin tarmokkaasti että Kaupungin johto on jo useamman kerran pistetty polvilleen. Miksei se onnistuisi tässäkin asiassa.

Vastaa