Kategoriat
Artikkelit

Miksi aloin kirjoittamaan kansalaissodasta?

Töissäni olen joutunut kirjoittelemaan kaikenlaisia huoltokirjoja, käyttöohjeita ja monenlaista silppua, joka sisällöltään on tuntunut työltä. Siitä kaiketi jäi kuitenkin jonkinlainen kirjoittamisen tarve.

Kun kirjoitin ensimmäisen kirjani ”Kylä nimeltä Korvola”, minulla oli lähteenä suurelta osaltaan omat lapsuuden muistot. Kirjan sisältö oli minulle mielenkiintoinen ja toi mieleeni paljon mukavia asioita. Uskon että monilla sen lukeneella on ollut samanlaiset tuntemukset.

Kirja ”Verinen Siuro” on jo lähtökohdiltaan erilainen, sen tarinat ovat osa historiaa, joka on aiemmin kirjoitettu vaikenemalla. Itsekään en tiennyt näistä tapahtumista yhtään mitään. Vaikka kansakoulun opettajanikin oli ollut näissä tapahtumissa keskeinen henkilö, en muista hänen sanallakaan maininneen koko asiasta.

Kun sain tiedon, että setäni oli ollut osallisena, odottamassa teloitustaan, päätin että nyt on aika antaa uhrien omaisten puhua. Kirja saattaa vieläkin aiheuttaa paheksuntaa joissakin piireissä ja käsittelee yli neljänkymmenen Siurolaisen kuoleman kansalaissodan aikana, omaisten kertomana.

Siuro valittiin valkoisten kuulustelu ja teloituskeskukseksi vuonna 1918 lähinnä sen takia, että punaiset teloittivat siellä Hämeenkyrön nimismiehen ja tämän pojan alkuvuonna 1918. Kosto oli verinen. Lähes koko alempi sosiaaliluokka nöyryytettiin, tapettiin, laitettiin vankilaan ja hiljennettiin.

Tästä ei saanut puhua, eikä puhuttu, ennen kuin nyt.