Keskustelua eläkkeistä ministerien kanssa

Nyt kerrotaan totuus eläkeläisistä ja eläkerahastoista

6.10.2021

Vuonna 1947 Suomessa syntyi 108 168 lasta. Syntyvyys lähes puolittui 1960-luvun alkupuolella, ja on ollut siitä lähtien hyvinkin tasaisesti noin 60 000 vuodessa. Vasta parina edellisenä vuotena syntyvyys hieman väheni, mutta tänä vuonna syntyvyys taas ylittyy reippaasti tämän vanhan 60 000 rajan. Toivottavasti näin jatkuu tulevaisuudessakin.

Seuraavan kahdenkymmenen vuoden aikana eläkeläisten lukumäärä lähes puolittuu, kun me suuret ikäluokat poistumme tästä elämästä.

Ei näytä edes siltä, että meidän miesten keski-ikäkään nousisi. Viime vuonna se laski yli vuodella ja nyt suunta ilmeisesti jatkuu. Naisilla suunta on toinen ja se tasaa näitä yhteisiä kuolinaikoja.

Vuoden 1960 alkupuolella tehtiin eläke uudistus. Tällöin haluttiin suurien ikäluokkienkin eläkkeet turvata rahastoilla. Olemme pärjänneet hyvin, kaikki eläkeläiset ovat saaneet toimeentulonsa.

Nyt on aika purkaa nämä eläkerahastot. Ei ole mitään järkeä siinä, että eläkeläisillä on 241 miljardin euron säästöt ja silti me saamme huonoa hoitoa ja moni näkee nälkää. On turha puhua, että nämä rahat olisivat yksityisten eläkeläisten omaisuutta. Jos niin olisi, pitäisi ennen eläkeikää kuolleiden perikunnille palauttaa vainajan maksamat eläkerahat. Näin ei kuitenkaan ole, joten kysymyksessä on eläkeläisten yhteiset varat. Tulevat eläkeläiset saavat kyllä eläkkeensä siitä kassasta mitä sinne vuosittain maksetaan. Näin tapahtuu kaikkialla muissa sivistysvaltioissa.

Nyt me voimme määrätä kymmenen miljardia vuodessa eläkekassoista kahdenkymmenen vuoden aikana eläkeläisten parempaan toimeentuloon. Voimme myös tehdä sen etupainotteisesti niin, että maksamme sen alussa tuplasti.

Käytämme varat kaikkien eläkeläisten, niin nykyisten kun tulevienkin parempaan loppuelämään. Koulutamme hoitajia tarpeellisen määrän ja maksamme heille saman palkan kun muissakin pohjoismaissa. Kaksinkertaistetaan kotihoidon palkkiot ja aletaan pitämään eläkeläisistä ja heidän hoitajistaan hyvää huolta. Rahaa meillä siihen on. Toimeen on tartuttava heti, nyt kun se tällä hallituksella on mahdollista tehdä.  

Lauri Lepola
Historiantutkija
Kirjailija
Nokia


Kiitos yhteydenotosta

7.10.2021

Jo nykyinen eläkejärjestelmä on epäreilu niille, jotka ovat nyt työikäisiä. 
Suomen eläkejärjestelmä on ns osittain rahoittava, eli eläkkeistä vain pieni osa maksetaan eläkkeellä olevien aikanaan maksamista eläkemaksuista kerrytetyistä rahastoista, valtaosan maksavat ne, jotka ovat töissä. 
Me eläkeikäiset emme siis ole aikoinaan itse maksaneet kaikkia niitä rahoja, joista eläkkeet nyt maksetaan, vaan vain osan niistä, paljon alle puolet.
Meidän eläkkeistämme pääosan siis maksavat ne, jotka ovat nyt töissä. Kun me olimme töissä, maksoimme paljon pienempiä eläkemaksuja kuin nykyiset työikäiset, koska silloinen eläkeläisten joukko oli paljon pienempi kuin nyt. Aikoinaan maksamaamme eläke-euroa kohden saamme paljon enemmän eläkettä kuin nyt työssä olevat tulevat saamaan maksamaansa eläkemaksueuroa kohti. 

Ehdotuksesi tarkoittaisi sitä, että nuorille ja työikäisille jo nyt epäreilu eläkejärjestelmä muutettaisiin vielä epäreilummaksi. 

ystävällisin terveisin  Satu Hassi
Kansanedustaja, eduskunnan suuren valiokunnan puheenjohtaja Riksdagsledamot, ordförande för stora utskottet Member of Parliament, chairperson of the Grand Committee


Kiitoksia ystävällisestä vastauksestasi.

11.10.1984

Yhteiskunnat toimivat kaikkialla maailmassa periaatteessa siten, että isä ja äiti hoitavat lapsensa hänen syntymästään asti kaikkine kuluineen, aina siihen asti kun hän tulee itsenäisesti toimeen. Lapsilla on taas velvollisuus hoitaa vanhempiansa heidän ikääntyessään, aina hautaan asti. Se on elämän kiertokulkua.

Olin vuosina 1958-60 työnjohtajien ja teknisten toimihenkilöiden pääluottamusmiehenä Tampereella. Toimipiiriini kuului Tampella, Lokomo, Sahanterä ja useita muita pienempiä konepajoja, Olin silloin töissä Tampellassa moottori osaston tarkastajana. Tehtiin dieselvetureita. Tampella oli joskus niin suuri työnantaja, että siellä oli enemmän teollisuustyöntekijöitä kun koko Helsingissä yhteensä.

Eläkeasioissa murheena oli se miten selviämme eläkemaksuista silloin, kun suuret ikäluokat tulevat eläkeikään. Olin mukana monissa ammattiyhdistysväen kokouksissa Tampereella ja Helsingissä, joissa asiaa puitiin. Silloin sovittiin niin että eläkemaksut maksetaan puoliksi työnantajien ja työntekijöiden kanssa. Työnantajalle tämä korvattiin siten, että palkkoihin ei tehty indeksikorotuksia viiteen vuoteen. Kun inflaatio oli noin 5% vuodessa, työnantajan hyöty oli tästä noin 25%. palkkamenoista. Tätä palkkojen alennettua tasoa ei ole koskaan korjattu. Palkkojen keskitaso Suomessa kyllä samoihin aikoihin nousi, mutta se johtui pääasiassa siitä, että työelämään tuli näihin aikoihin sodan jälkeen koulutetut, korkeampipalkkaiset insinöörit, teknikot ja monet muut, joiden palkat nostivat keskiansiotuloja tilastoissakin. Työläiset ovat siis maksaneet kaikki eläkemaksut alusta lähtien, näitä viittä alkuvuotta lukuun ottamatta. Minä olin jo maksanut eläkettä vanhaan eläkejärjestelmäänkin, johon tätä ennen kerättiin varoja. En tiedä mihin nämä rahat katosivat. Minun eläkkeissäni ne eivät ainakaan näy.

1980 lopulla eläkeasiat jaettiin useisiin eläkeyhtiöihin. Minulle kerrottiin, että kun liityt Tapiola yhtiöön, niin sinusta tulee samalla yhtiön osakas. Tosiaankin, minäkin sain parina ensimmäisenä vuotena jotain pientä osinkoakin. Sitten minun eläkevarani siirrettiin johonkin muuhun yhtiöön ja osinkojen maksu loppui. Eläkeyhtiöni nimi on sen jälkeen moneen kertaan muuttunut, enkä tänä päivänäkään oikein tiedä kuka niitä hallitsee. Minulta ei ole pyydetty minkäänlaista lupaa näihin siirtoihin.

Eläkeyhtiöiden johtoportaat ovat kyllä turvanneet omat tulonsa. Suurimmat palkat ja palkkiot ovat olleet johtajilla yli miljoona euroa vuodessa. Tärkein työ heillä näkyy olevan valheellisen propagandan levittäminen eläkerahojen riittämättömyydestä. Eläkeyhtiöiden johto puhuu nytkin kovasti eliniän nousuista, vaikka sekään ei ole totta, niin suurten ikäluokkien kuoleminen lähes puolittaa eläkeläisten lukumäärän ja maksettavien eläkkeiden yhteis-summa pienenee tietysti sen mukaisesti, se alkaa juuri nyt ja on kokonaan toteutunut seuraavan viidentoista vuoden aikana. Tähän ansaan sinäkin Satu olet nähtävästi langennut. Siksi kaiketi kuulutkin oikeistopuolueeseen, joka ei eläkeläisten toimeentulosta mitään välitä.

1990 luvun puolivälissä Lipposen hallitus, yhdessä Kokoomuksen kanssa, teki eläkkeisiin indeksileikkaukset. Sen jälkeen eläkkeet nousivat vaan 20% ansiotason noususta, kun se aikaisemmin oli seurannut sitä 100 prosenttisesti. Tämä tuhosi koko meidän eläkejärjestelmämme. Tämän seurauksena minunkin eläkkeeni on pudonnut nykyiseen 48 prosenttiin siitä mitä olin aikaisemmin saanut. Jos tätä viime aikaista devalvaation pysähtymistä ei olisi tullut, minä olisin jo kuollut nälkään. Lipponen tuhosi tällä indeksileikkauksella koko poliittisen uransa. Hänelle tuntui olevan paha pala se, kun hän ei seuraavissa presidentinvaaleissa saanut juuri mitään ääniä, vaikka kuvitteli itse olevansa varmasti seuraava presidentti. Pahinta oli, että Väyrynenkin sai ääniä häntä  enemmän. Demareideiden kannatukselle tämä oli valtava isku. Vasta Marinin toiminta pääministerinä on korjannut vähän tätä tilannetta.

Lauri Lepola
Historiantutkija
Kirjailija
Nokia