Eläkerahastot

Eläkerahastojen suuruus

Suomen eläkerahastoissa on nyt n.109 miljardia euroa. Se on valtava summa, lähes kolme kertaa valtion koko budjetti, ja yhtäsuuri kun koko EU:n budjetti. Sampopankki myytiin 4 miljardilla eurolla tanskalaisille. Eläkeläiset pystyisivät ostamaan rahoillaan 27 kpl Sampopankkeja. Rahaa on niin paljon, että suurena vaikeutena on saada ne sijoitettua johonkin. Kassat kasvaa koko ajan. Neljä vuotta sitten kirjoitin lehteen suurista kassavaroista, ne olivat silloin 86 miljardia euroa.

Eläkerahastojen turvallisuus

Eläkerahastoja valvoo Vakuutusvalvontavirasto. Virastossa on henkilökuntaa vain murto-osa verrattavissa valtiontilintarkastajiin vaikka valvottavaa on paljon enemmän.

Eläkevakuutusyhtiö Kansan konkurssi

Vuonna 1996 teki Eläkevakuutusyhtiö Kansa konkurssin. Konkurssissa menetettiin eläkerahoja vähintään 20 miljardia euroa. Joidenkin arvioiden mukaa, jopa 40 miljardia euroa. Tavallisen kansalaisen on mahdotonta saada tästä konkurssista oikeastaan minkäälaista tieoa. Tätä konkurssia on maksettu korotettuina vakuutusmaksuina näihin päiviin asti.

Miten eläkevakuutusyhtiö voi tehdä konkurssin ? Ei millään rehellisellä tavalla. Työntekijän ja työnantajan maksut ovat lakisääteisiä ja mitoitettu 10% yli kaikkien yhtiön suorittamien maksujen ja kulujen. Missä oli vakuutustarkastus? Miten oli mahdollista, että ketään ei asetettu syytteeseen? Mihin rahat menivät, niillähän piti maksaa eläkkeitä?

Kuka maksaa konkurssin?

Eläkeläisiltä poistettiin kansaneläke. Eläkkeitä pienennettiin ns. puoliväliindeksillä, ja eläkemaksuja korotettiin. Nimi oli enne: kansa maksoi Kansan konkurssin, ja maksaa yhä edelleen. Eläkeläisille selitettiin: Eläkkeet ovat turvassa, ei ole syytä huoleen, toiset vakuutusyhtiöt maksavat Kansan konkurssin… Ja  paskat, me eläkeläiset maksamme joka sentin.

Eläkekassojen tuhlaaminen

Eläkevakuutusyhtiöt työllistävät nimellisesti kymmeniä kansanedustajia. Tarjoilevat heille lomia Lapin kelohotelleissaan, matkoja, juhlia, kokouspalkkioita jne. loputtomasti, ja me eläkeläiset maksamme kaiken nöyrästi.

Nyt eläkkeelle jäävän eläkevakuutusjohtajan Kari Puron tulot olivat päälle miljoonan euron vuodessa. Tälläisiä johtajia on vakuutusyhtiöissä kymmenittäin. Puron vuositulo vastaa 1500 pikkueläkkeen saajan vuosituloja yhteensä. Puron tulot nousivat yhtenä vuotena 250.000 euroa vuodessa tasokorotusta, kun pienimmät eläkkeet nousivat 60 euroa tasokorotusta 12 vuoden aikana. Samasta pussista jotkut ”kauhalla klappaa ja toiset lusikalla klippaa”.