Eläkerahastojen tappiot

Telan jäsenyhteisöjen eläkekassat olivat suurimmillaan yli 128 miljardia euroa. Nyt vakuutusyhtiöt väittävät että kassoissa on vielä 100 miljardia. Tämä ei pidä paikkaansa, tammikuun lopussa kassoissa oli tosiasiallisesti n. 90 miljardia minun laskelmieni mukaan.

Tosin minun ja Telan laskemissa on kaksi eroa. Minun laskelmani ovat tammikuun lopun pörssikursseihin ja hinta tasoihin perustuvia. Telan laskelmat ovat vuoden vaihteesta. Toinen ero on se että minun laskelmani tulos on karu totuus, kun taas Tela kaunistelee aina tuloksiaan, kulloisien tarpeidensa mukaan. Vakuutusyhtiöiden kassakaapeissa on nyt ilmoitettujen tappioiden lisäksi, sellaisia lottokuponkeihin verrattavia papereita, jotka on hinnoiteltu ikään kuin ne olisivat päävoiton arvoisia. Esimerkiksi hedge-rahaston sijoitukset.

Kiinteistöarvot ovat hartaita toiveita,
vailla mitään totuuspohjaa jne.

Täysin käsittämättömiä ovat myös olleet ns. Islantikaupat. Niissä ei todellakaan ole katsottu eläkeläisten etua, vaan rahastoita on taas käytetty politiikan ja muutamien eturyhmien käsikassarana. Nämä eläkeyhtiöiden tappiot ovat myös olleet suurena syynä siihen että Hallitus teki päätöksen jossa nostettiin eläkkeelle pääsyn ikärajaa. Näin eläkekassojen toiminta on jälleen kääntynyt todellisia omistajiaan vastaan.

Huomenna, torstaina 26.2.2009, on Telan Toimitusjohtaja television aamuohjelmassa. Selittelytarve on suuri. Pohditaan näitä puheita huomenna.